Op de vraag of gamen goed of slecht voor een kind is hangt af van een aantal factoren; kenmerken van het kind zelf, de functie van het gamen en de hoeveelheid tijd die hier aan besteed wordt. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die ongeveer 1 uur per dag gamen zich aangenamer gedragen, goed in hun vel zitten en zijn in staat beter oplossingsgericht te denken dan niet gamers. Maar wanneer het aantal uren oploopt boven de 3 uur kan dit weer negatieve gevolgen op een kind hebben.
Ook de reden waarom kinderen gamen is belangrijk. Gamen voor het vermaak en om de tijd de doden is geen probleem. Maar wanneer het gamen wordt gebruikt om lastige situaties of druk van school te ontlopen kan dit later problemen opleveren.
Gamen is dus niet iets waar je je altijd zorgen om hoeft te maken. Het kan zeker ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van je kind. Zo kan de bediening van een gameconsole helpen bij het oefenen van de fijne motoriek van de handen. Daarnaast stimuleert het gamen met een bepaald verhaal of route het ruimtelijke inzicht. Bij vele spellen is het nodig om strategisch na te denken en samen te werken, dit kunnen ze later in het werkende leven weer prima toepassen. Ook zijn er genoeg leerzame spelletjes die plezier en educatie combineren. Zowel het geheugen als het intellectuele vermogen van het kind wordt hierbij getest. Enkele voorbeelden van websites met leerzame spellen:
Gamen heeft dus zo zijn voordelen, maar het is wel belangrijk om hier als ouders grip op te hebben. Omdat kinderen vaak nog niet gedisciplineerd zijn is het belangrijk bepaalde grenzen te stellen voor je kind. Wanneer jullie duidelijk afspraken over bijvoorbeeld de tijdsduur van het gamen maken, weet je kind waar hij aan toe is en kan (en mag) hij niet ongelimiteerd lang gamen. Zo zou je het gamen ook als beloning kunnen gebruiken, eerst huiswerk afmaken en daarna pas gamen.
Zorg in ieder geval dat er evenwicht in het leven van je kind zit en laat gamen niet de overmacht nemen. Andere activiteiten zoals buitenspelen, sporten en afspreken met vrienden zijn ook belangrijke factoren die niet gemist moeten worden.
Wanneer je als ouder merkt dat gamen wél de overmacht neemt, kan je dit bespreekbaar maken. Je merkt misschien dat hij steeds minder met vrienden afspreekt, wordt chagrijnig wanneer hij niet mag gamen of wanneer het niet lukt. Dit is een goed moment om aan de bel te trekken. Wijs je kind op de signalen die je ziet en probeer andere activiteiten in leven te brengen zodat gamen een leuke hobby voor je kind kan blijven!