Wat zijn de prijzen van games?

De prijzen van games variëren. Gamen kan al gemakkelijk met online games op de computer of smartphone. Voor de van hogere kwaliteit games zal een console moeten worden aangeschaft die kan worden verbonden met de tv. Deze consoles kosten rond de €300,-. nieuw. Hier moeten dan nog de nodige controllers en accessoires bij worden aangeschaft waardoor het bedrag zeker hoger kan oplopen. Wanneer de console is aangeschaft zul je ook nog een spel moeten kopen. Nieuwe spellen die net zijn uitgekomen hebben vaak een prijs rond de €80 ,-.

Is het verstandig een game console voor mijn zoon te kopen?

Dat je kind gamet wilt niet zeggen dat hij automatisch een verslaving krijgt. Een console kopen voor je zoon kan je dus ook zeker doen. Wanneer je bang bent dat de game situatie uit de hand gaat lopen zou je wel al vooraf aan afspraken kunnen maken over het gebruik van de console. Bijvoorbeeld het aantal uren dat je zoon mag spelen of het eerst maken van het schoolwerk voordat hij mag gaan gamen. Zo voorkom je dat je zoon te veel tijd besteed aan gamen.

Is er een verband tussen gamen en slecht slapen?

Er is uitgebreid onderzoek gedaan of gamen een negatief verband heeft met slapen. Het is bewezen dat gamers naar mate ze meer gamen op de dag ook later naar bed gaan. Ook heeft je lichaam langer nodig om in slaap te vallen omdat je geest nog op actief staat wanneer je van tevoren hebt gegamed.

Mijn kind gamet veel maar doet dit wel samen met zijn vrienden, is dit ook een verslaving risico?

Zolang je kind ook tijd maakt voor andere dingen zoals schoolwerk of andere activiteiten buitenshuis is het gamen samen met vrienden niet een direct risico. Je kind besteed tijd met zijn vrienden en dit doen ze waarschijnlijk graag in de vorm van gamen. Overmatig gamen kan wel een risico worden wanneer het wordt gebruikt als vluchtmethode uit de realiteit. Symptomen hiervan zijn vaak dat de sociale contacten worden verwaarloosd en ook andere activiteiten naar de achtergrond worden geschoven.

Welke regels kan ik op welke leeftijd het best geven aan mijn kind?

Het is belangrijk om regels op te stellen betreft het gamegedrag van je kind. Afspraken kunnen gaan over de hoeveelheid tijd van het gamen maar ook over de spellen die er gespeeld worden. Het PEGI systeem is een leeftijdsclassificatie die op iedere videogame aangeeft voor welke leeftijd het geschikt is. Wanneer de leeftijd hoger is dan die van je kind kan je deze dus beter niet laten aanschaffen. Als ouder heb je nog iets meer grip op kinderen met een jonge leeftijd. Zo zou je de plek waar de console staat centraal in de woonkamer kunnen houden zodat je zicht hebt op het aantal game uren.

Is er kans op geweld en pesterijen online?

Cyber bullying of ook wel online pesten komt redelijk vaak voor. Vaak bestaat online pesten uit uitschelden, bedreigen of foto's verspreiden van het slachtoffer zonder toestemming. Pesten wordt vaak gedaan door leeftijdgenoten die in het dagelijks leven bekend zijn. Dit wordt regelmatig verzwegen omdat de pester een bekende is en er dus consequenties aan vast zitten. Als ouder zijnde kan je hier naar vragen.

Hoe ga ik om met online betalingen die mijn kind wilt doen?

Het kan zo zijn dat er tijdens een game betaald moet worden. De game was gratis aan te schaffen maar halverwege het spel moet je betalen om verder te komen. Op dit moment ben je al halverwege het spel en is de drang groot om verder te spelen omdat er al veel tijd in is besteed en bepaalde levels zijn behaald. Daarnaast bestaan er ook games met virtueel game geld. In de game wereld heb je dit geld nodig om bepaalde pakketten, accessoires of andere dingen in de game te kopen. Maak je kind dus bewust van deze trucjes en stel je kind de vraag of het investeren in dit spel echt nodig is. Als ze vragen voor geld kun je een bepaald maximum budget geven. Dit mogen ze dan zelf uitgeven wanneer en hoe ze willen.

Vanaf welke leeftijd kan ik mijn kind laten gamen?

Games kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van het kind. Zo ontdekken vele kinderen al op jonge leeftijd het gamen. Dit in combinatie met andere niet game gerelateerde activiteiten kunnen enorm gunstig zijn. Als ouder is het verstandig hier goed op te sturen en richtlijnen op te stellen. Van 0 tot 2 jaar is het goed om een paar keer in de week samen spelletjes op de tablet of telefoon te spelen. Van 2 tot 4 jaar maximaal 30 minuten op een dag. Van 4 tot 5 jaar kan dit oplopen tot 1 uur per dag. Je kan er wel voor zorgen dat deze tijd over de dag wordt verdeeld zodat je kind niet aan een stuk door zit te gamen.

Mocht je nou zelf een vraag over gamen of game gedrag hebben? Neem contact met ons op via het contactformulier voor het beantwoorden van je vraag!

Gameadviesopmaat playseats