Problematisch gamen

Tijdens het spelen van een game worden er in de hersenen allerlei stoffen aangemaakt waaronder adrenaline en dopamine. Deze stoffen zorgen voor een prettig gevoel waardoor de speler het gevoel krijgt om door te gaan. Andere gevoelens zoals eenzaamheid, angst of doelloosheid kunnen door middel van gamen worden opgevuld.

Gamen wordt problematisch wanneer belangrijke verplichtingen hieronder gaan lijden. Ook het gezin, vrienden en oude hobby's worden compleet aan de kant geschoven voor een fictief spel. Wanneer er in een situatie niet gegamed kan worden is de speler merkbaar geprikkeld. Vaak werkt het gamen als een soort toevluchtsoord waarbij de speler de realiteit ontvlucht door te gamen. De speler raakt geïsoleerd en krijgt een gedesoriënteerd dag- en nachtritme. Vaak worden ook hygiënische factoren verwaarloosd.

Minder goed presteren op werk of school

Spelers gaan vaak door met gamen tot laat in de nacht. Deze uren minder slaap hebben direct effect op het concentratievermogen van de speler. Wanneer er goed moet worden opgelet op school dwalen de gedachtes vaker af. Ook op het werk kunnen deze effecten zich afspelen. Door het verminderde concentratievermogen zal de speler mentaal minder aanwezig zijn waardoor hij ook minder goed presteert.

Meer agressie en geweld

Het op een lange termijn spelen van games waar veel agressie en geweld in voorkomt kan ervoor zorgen dat deze agressieve gedachtes steeds normaler worden gevonden. Deze games kunnen leiden tot meer agressieve gedachten en gevoelens. Hoewel er geen bewijs is dat games de speler aanzet tot agressief gedrag kan het deze wel oproepen wanneer het spel niet lukt zoals de speler dat wilt. Irritatie kan zich in een agressieve vorm uiten waarbij schelden en het gebruiken van de lichamelijke kracht vaak voorkomt.

Gameverslaving

Een dwangmatige gebruiker laar dagelijkse activiteiten zoals eten en slapen en sociale contacten met anderen verwaarlozen in ruil voor het zo lang mogelijk gamen. Dit kan dicht tegen de grens van een game verslaving liggen. Hoewel een gameverslaving nog niet is erkend als psychiatrische stoornis, wordt er wel veel onderzoek naar gedaan. Wanneer er sprake is van een gameverslaving wordt het 'willen gamen' een 'moeten gamen'.

Terug naar Gamen
Gameadviesopmaat playseats